SI | EN

Dejavnosti

Poletna muzejska noč 2021

Maribor, 17. 6. 2021 – Skupnost muzejev Slovenije 19. junija 2021 organizira že 19. Poletno muzejsko noč, v kateri bo letos sodelovalo 76 muzejev in galerij, dogodki pa se bodo odvijali na kar 158 prizoriščih. Sodelujoče institucije so pripravile skoraj 300 različnih dogodkov.

 

Skupnost muzejev Slovenije, ki je v letu 2021 sicer izgubila finančno podporo Ministrstva za kulturo, še naprej zagnano deluje na področju izobraževanja in promocije muzejev, galerij ter kulturne dediščine. Z Muzejem narodne osvoboditve Maribor, ki zadnjih nekaj let koordinira ta projekt, so tudi letos pripravili nacionalno akcijo Poletna muzejska noč, že devetnajsto zapored.

Tej izredno uspešni akciji se je tudi letos pridružilo veliko število muzejev in galerij (kar 76), dogodki pa bodo organizirani na 158 prizoriščih – spominskih sobah, spominskih hišah, razstavnih prostorih ipd. Med 18.00 in 24. 00 se bo odvilo 297 različnih posebnih dogodkov, prost vstop pa je omogočen vsem, tudi tistim, ki raje sami raziskujejo zgodovino in umetnost. Na voljo bodo odprtja razstav, otroške in družinske delavnice, koncerti, vodstva itd.

Največja slovenska muzejska akcija Poletna muzejska noč je namenjena promociji muzejev in galerij ter slovenske kulturne dediščine. Je le ena od akcij, ki jih organizira Skupnost muzejev Slovenije v sodelovanju z muzeji in galerijami. Je tudi najbolj obiskan dogodek, saj letno muzeje in galerije v šestih nočnih urah obišče okoli 40.000 obiskovalcev.

Celoten program Poletne muzejske noči!

Projekt sta predstavili Simona Tripkovič, koordinatorica projekta, muzejska svetovalka v Muzeju narodne osvoboditve Maribor ter predsednica predsedstva Skupnosti muzejev Slovenije, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor, dr. Aleksandra Berberih-Slana.

Naslednje leto bomo praznovali 20. let tega izjemnega projekta in zagotovo se bodo muzeji in galerije za to obletnico še posebej dobro pripravili.