SI | EN

Dejavnosti

Kulturni praznik v slovenskih muzejih in galerijah

Ljubljana, 18. 2. 2021 - Skupnost muzejev Slovenije je med slovenskimi muzeji in galerijami po prazniku izvedla anketo, iz katere je razvidno, da so obiskovalci muzeje in galerije že zelo pogrešali. Na ta dan je vrata omenjenih kulturnih ustanov, kljub številnim omejitvam, obiskalo kar 17.000 obiskovalcev.

Po skoraj enem letu od začetka epidemije so muzeji in galerije v vseh regijah tik pred praznikom lahko ponovno že drugič odprli svoja vrata. Velika večina jih je na kulturni praznik lahko sprejela obiskovalce. Kljub strogim omejitvam, med drugim tudi omejitvi enega obiskovalca na trideset kvadratnih metrov, je muzeje in galerije obiskalo kar 17.000 obiskovalcev, kot je pokazala anketa, ki jo je med svojimi člani izvedla Skupnost muzejev Slovenije.

Anketa je pokazala tudi, da je kar 74 % muzejev in galerij ponudilo med drugim programe na spletu, tako na družabnih omrežjih kot na spletnih straneh. Tudi ti programi so med ljubitelji kulture dosegli velik odziv. To je toliko bolj pomembno zaradi tega, ker nekateri muzeji še niso uspeli odpreti svojih vrat, razlogi za to pa so različne narave. Velikokrat so povezani prav s spoštovanjem omejitev za varovanje zdravja zaposlenih in obiskovalcev. Kljub temu, da so se pred muzeji ta dan vile kolone, so vsi obiskovalci uspeli uživati v razstavah, številne so bile po dolgem zaprtju prvič na razpolago.

Dr. Aleksandra Berberih-Slana: »Z obiskom smo nadvse zadovoljni in veseli, saj so nas obiskovalci pogrešali prav tako kot mi njih. Upajmo, da se bo situacija umirila in da se muzeji ne bodo več zapirali. V novo leto smo stopili z novimi načrti in številnimi programi, ki bodo v letu 2021 razveseljevali vse ljubitelje kulture.«