SI | EN

Dejavnosti

Naprej v preteklost #zimazimabela

Spoštovani ljubitelji muzejev in galerij!

 

Zadnji mesec v letu bomo pričeli z našo spletno akcijo #naprejvpreteklost, ki vsakič znova pokaže kako bogato dediščino, snovno in nesnovno, hranimo in predstavljamo slovenski muzeji in galerije.

 

Kot so pokazale različne raziskave, sodimo muzeji med najbolj zaupanja vredne ustanove. Muzeji imamo pomembno vlogo v družbi. Nismo le hrami dediščine, temveč smo prostori dialoga, druženja, sprememb, srečevanja, kritičnega razmišljanja, sprejemanja in še bi lahko naštevali. In čeprav si vsi želimo navadno zgodb s srečnim koncem, pozitivnih zgodb, pa življenje in družba ubereta včasih tudi drugačno pot. Že vrsto let govorimo o podnebnih spremembah in se spopadamo z njihovimi posledicami. Žal so bile te ponovno vidne tudi v letošnjem letu, ko se je Slovenija morala soočiti s katastrofalnimi poplavami. Podnebne spremembe se dogajajo, posledice so že vidne in zatiskanje oči, ne bo pomagalo. Muzeji kot prostori učenja in znanja pripomoremo k ozaveščaju družbe. In ravno zato smo se odločili, da bo tokratna akcija potekala pod prav posebnimi gesli: #zimazimabela, #muzejintrajnostnirazvoj ter #muzejindobropočutje.

 

Se še spomnite časov, ko so bile zime bele? Zimskega veselja in snežnih dogodivščin? Čas je, da stopimo skupaj in ukrepamo, da ne bomo bele zime v prihodnje obujali le še v muzejih.

 

Vabljeni torej, da med 4. in 10. decembrom 2023 z nami odpotujete #naprejvpreteklost, da raziskujete, kako je bilo in z nami razmišljate, kako bi lahko bilo, kaj lahko storimo za nas, za naše dobro počutje, za naravo in posledično tudi dediščino.

 

Povezava do programa: https://online.fliphtml5.com/mbaxd/ttbp/