SI | EN

Dejavnosti

»Giving history a digital life - storytelling for new media« (»Vdihniti zgodovini digitalno življenje – pripovedovanje (interpretiranje) za nove medije«)

Skupnost muzejev Slovenije in Služba za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije vabita na izpopolnjevanje z delavnico z naslovom: »Giving history a digital life - storytelling for new media« (»Vdihniti zgodovini digitalno življenje – pripovedovanje (interpretiranje) za nove medije«). 

 

Izpopolnjevanje z delavnico je sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu se bomo seznanili s splošnimi temami o interpretaciji dediščine skozi zgodbe in uporabo družbenih omrežij, zakaj je to pomembno in kaj lahko s tem dosežemo. Pogledali si bomo nekaj primerov muzejev, ki so inovativni in uspešni na družbenih omrežjih, pri doseganju občinstva in oblikovanju svoje blagovne znamke. Dotaknili se bomo metodologije ustvarjanja etičnih, muzeoloških vsebin, ki naslavljajo pomisleke različnih interesnih skupin in še veliko več.

 

V drugem delu bodo udeleženci pridobljeno znanje uporabili v praksi.

 

Zaradi dela po skupinah je udeležba omejena na 25 udeležencev. Ker pa si prizadevamo omogočiti čim večjo udeležbo, bomo enodnevno izpopolnjevanje z delavnico izvedli dvakrat (v prijavnici jasno označite, kateri dan se boste udeležili izpopolnjevanja), in sicer:

 

  • Ponedeljek, 2. oktober 2023, ob 10. uri v Brežicah v Posavskem muzeju Brežice
  • Torek, 3. oktober 2023, ob 10. uri v Zagrebu v Muzeju grada Zagreb

 

Predavatelji:

Ivor Crotty, sociolog, nekdanji novinar in predavatelj, ki sodeluje z založniki, pedagogi, inovatorji, digitalnimi kreativci in kustosi. Delal je na digitalnih projektih, vključno z #1917LIVE (What if Twitter existed 100 years ago), #Romanovs100 (4000 photos, 1 family) & #FansEyeView (a World Cup storytelling platform), ki so prejeli več kot 100 mednarodnih nagrad, vključno z nagrado Best in Heritage Imagines Award leta 2019.

 

Rašeljka Bilić (mag. umetnostne zgodovine) je vodila, koordinirala in organizirala izdajo poštnih znamk na Hrvaški pošti. Kasneje je kot vodja muzejev na hrvaškem Ministrstvu za kulturo in medije sodelovala pri razvoju muzejske dejavnosti in zakonodaje ter vsakodnevni uporabi muzeologije po vsej državi. Kot operativni vodja NMMU (Nacionalni muzej moderne umjetnosti) se je v letu 2022 ukvarjala s strateškimi, proceduralnimi in razvojnimi priporočili ter skrbela za tekoče vodenje in administracijo muzejskega programa. Trenutno je zaposlena kot muzejska strokovna delavka v Uradu za muzejsko dejavnost na hrvaškem Ministrstvu za kulturo in medije, kjer nenehno skrbi za nadaljnje učenje in razvoj na področju muzeologije in likovnih umetnosti.

Izpolnjeno prijavnico pošljite do 26. septembra 2023 na naslov: skupnost.muzejev@gmail.com.

 

Kotizacija: 20 EUR

 

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

 

Prisrčno vabljeni!