SI | EN

Dejavnosti

20. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev v Narodni galeriji

20. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev v Narodni galeriji

Virtualno srečanje in razstava

Letošnje, dvajseto mednarodno strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev v organizaciji Društva restavratorjev Slovenije, Skupnosti muzejev Slovenije in Narodne galerije bo prestavljeno v virtualno okolje, ki omogoča dostop do predavanj in predstavitev na varen in učinkovit način.

Neposredni prenos predavanj namenjen strokovni javnosti, bo potekal v ponedeljek, 19. oktobra 2020 ob 10.00 uri iz Narodne galerije, preko spletne aplikacije Zoom. Predavanja bodo namenjena predvsem analizi dogajanja na področju konserviranja-restavriranja v zadnjih dvajsetih letih.

V mezaninu Narodne galerije bo od 20. oktobra do 30. oktobra 2020 na ogled tudi spremljevalna predstavitev aktualnih projektov letošnjih udeležencev, ki želi strokovno delo približati tudi širši javnosti.

Razstava bo na ogled vsak dan, razen ponedeljka, od 10. do 18. ure, v četrtek do 20. ure. Vstop je prost. Vabljeni k ogledu!

Razstava bo na ogled tudi na spletni strani Društva restavratorjev Slovenije http://plakati-drs.splet.arnes.si/20-strokovno-srecanje-2020/

Strokovno srečanje je del 13. konservatorsko-restavratorske transverzale, serije dogodkov med 18. junijem in 30. novembrom 2020, ki povezujejo stroko in vse, ki jih zanima kulturna dediščina. http://www.slodrs.si/events/event/13-transverzala-2020/

Na razstavi plakatov bodo predstavljeni številni novejši projekti. Omeniti velja prispevek o konserviranju koptskih tkanin, ki so bile stoletja izpostavljene neugodnim klimatskim razmeram.

Med deli na papirju je zanimiv prispevek o raziskavah tradicionalnih tehnik izdelave marmoriranega papirja.

Izpostavljamo še posege na močno deformiranih slikah na platnu iz jute.

Poseg na Mariji z Jezusom je kipu poskusil povrniti izvorni videz iz zgodnjega 16. stoletja.

Predstavljen je zahteven poseg na kovinskem piranskem nadangelu Mihaelu, ki se mu je leta 2019 odlomil del desnega krila.

S prispevkom opozarjamo, da so posegi investitorjev v historičnih stavbah stare Ljubljane hitri in zaletavi, z njimi pa izgubljamo stare dekorativne poslikave.

S prenovo je bila prebujena slikovita ruska dača, podeželska vila v Zgornjih Gameljnah.

 

Organizatorji srečanja: Narodna galerija, Društvo restavratorjev Slovenije in Skupnost muzejev Slovenije

Izvršilni organizator: Oddelek za konserviranje in restavriranje Narodne galerije

Vodja/koordinator projekta: Martina Vuga

Gradivo pripravila: Martina Vuga

 

19. oktober 2020 – 30. oktober 2020

Narodna galerija

Prešernova 24

1000 Ljubljana