SI | EN

Dejavnosti

Zmanjševanje tveganj za kulturno dediščino

Spoštovani!

 

Vabimo vas na delavnice Zmanjševanje tveganj za dediščino - Ocena tveganj za muzejske depoje.

 

Namen delavnic je seznanitev z metodo Zmanjševanje tveganj za dediščino in vodenje udeležencev skozi proces ocene tveganj ter zmanjševanja njihovih posledic v depojih. Udeleženci bodo na lastnem primeru lahko prepoznali dejavnike, ki najbolj škodljivo vplivajo na shranjene muzejske predmete, jih analizirali in poiskali način kako predmetom v bodoče nuditi čim bolj primerno in varno okolje. K udeležbi vabimo muzejske delavce – predvsem kustose, predstavnike posameznih slovenskih muzejev, ki bi radi ugotovili, ali so njihovi prostori za hranjenje predmetov ustrezni in kako ukrepati.

 

Delavnice so pripravile in jih bodo vodile mag. Jana Šubic Prislan (konservatorska-restavratorska svetnica, Goriški muzej), mag. Estera Cerar (muzejska svetovalka, Tehniški muzej Slovenije) in Vesna Živković (vodja Centra za preventivno konservacijo »Diana«, Centralni inštitut za konservacijo Beograd). Sodelovali bodo  tudi številni strokovnjaki s področja varovanja dediščine: dr. Jedert Vodopivec, Irena Porekar Kacafura in drugi.

Delo bo potekalo v prostorih Narodnega muzeja Slovenije na Metelkovi na treh celodnevnih srečanjih: 20. septembra, 22. oktobra in 10. decembra 2013, z vmesnim delom v domačem muzejskem delovnem okolju. Udeleženci za delo potrebujejo računalnik z dostopom na internet (ni nujno prenosnik), fotoaparat, razumevanje srbskega jezika ter zaradi možnosti uporabe tuje literature znanje angleščine. Seveda jim bo moral biti zagotovljen tudi čas za delo na projektu ter sodelovanje vseh sodelavcev v muzeju.

 

Prijave (izpolnjene prijavnice) sprejemamo na e-naslov: jana.subic@gmail.com do 10. septembra 2013.

Delavnice so za članice Skupnosti muzejev Slovenije brezplačne in število udeležencev ni omejeno, zato vas pričakujemo v čim večjem številu.

 

V prilogi je dopis s predstavitvijo projekta ter prijavnica.

Vabljeni v imenu SMS in ICOM Slovenija.

                                               

Metka Fujs                                                                   mag. Tanja Roženbergar

predsednica Skupnosti muzejev Slovenije                  predsednica ICOM Slovenija